Noi suntem echipa de robotică a Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova. Activăm în cadrul concursului First Tech Challenge încă de la venirea acestuia în România în anul 2016. De la începutul activității noastre am fost mereu în top, obținând încă din primul an calificarea la faza internațională din Statele Unite, dar și numeroase premii de prestigiu în următorii ani. Ne-am însușit principiul, „Learning by doing”, și încercăm să atingem mereu excelența prin propriile forțe și cunoștiințe, reușind astfel să ne și dezvoltăm. De asemenea, pregătim tânăra generație pentru domeniul roboticii, care este unul complex, ce necesită numeroase cunoștiinte din toate ramurile educației STEM (Science, Tehnology, Engineering, Mathematics).

Pasiunea a fost cea care ne-a adus împreună de la început, astfel că cei 15 membrii ai echipei au fost mereu în concordanță unii cu ceilalți, fiind uniți de dragostea pentru științele reale. Misiunea noastră este de a construi un robot care să execute sarcinile concursului cu precizie și eficiență maximă. Astfel, utilizăm felurite softuri, materiale și aparate pentru a ne proiecta, asambla și programa robotul. Anul acesta, tema competiției este centrată în jurul unui disc, pe care robotul nostru trebuie să îl arunce cu exactitate în puncte anterior stabilite. În aparență simplă, această sarcină ridică numeroase probleme, întucât punctajul maxim necesită o rezolvare cât mai rapidă. Echipa noastră lucrează împreună neîncetat pentru a produce mecanismele necesare, și sperăm ca efortul nostru să fie răsplătit de premiul pentru locul 1.

Robotul proiectat și construit de echipa noastră are scopul de a executa sarcinile concursului cu eficiență și precizie. FTC propune în fiecare an o temă nouă, astfel încât fiecare nou sezon implică un nou robot, cu sisteme gândite de la 0. Competiția FTC are la bază meciurile între echipe, care se desfășoară pe parcursul a 3 minute încărcate de acțiune.

Meciul este împărțit în 2 părți principale: AUTONOMIA- în care robotul funcționează singur, pe baza unui cod scris și implementat de noi anterior, având o durată de 30 de secunde  și PERIOADA CONTROLATĂ- în care controlul robotului este cedat celor doi piloți ai echipei. Aceasta este perioada în care orele de antrenament își arată roadele și în care echipa are ocazia să obțină cele mai multe puncte. Din punct de vedere tehnic, operăm cu aparatură, softuri  și materiale din diverse categorii.

Deoarece echipa noastră este formată din elevi de liceu, componența acesteia este în continuă schimbare. Pentru a păstra tradiția și a permite și celor mai mici să se bucure de experiența unică oferită de robotica competitivă, o parte semnificativă a muncii noastre se îndreaptă înspre formarea celor din clasele a 9-a și a 10-a. Astfel, promovăm educația STEM în cadrul liceului nostru, dar asigurăm și moștenirea numelui Soft Hoarders.

De-a lungul activității noastre, am atras alături de noi companii de mare valoare, active pe piața locală, națională și internațională.  Partenerii noștri ne oferă atât sprijin material, cât și consultanță în anumite domenii, lucru pentru care suntem extrem de recunoscători. Fără oameni ca ei care să creadă în visele noastre, care să ne susțină idealurile și care să avanseze împreună cu noi, nu am fi unde suntem acum, în vârful domeniului nostru.

Domeniul roboticii este unul unic, cum a reieșit și din cele enumerate anterior. Astfel, materialele, sculele, uneltele și consumabilele necesare pentru realizarea unor mecanisme precise și de efect este unul ridicat, bugetul anual al echipei trecând de 10.000 de euro, luând în considerare și alte costuri, precum promoționalele și deplasările. Partenerul care ne ajută cu procesarea sponsorizărilor și reprezentantul nostru din punct de vedere legal este Asociația Părinților Buzeșteni, un ONG înființat în cadrul liceului nostru pentru a sprijini inițiativele de top, precum clubul Soft Hoarders. 

Mapa proiect

SOFT HOARDERS – Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova